Şekersiz Balkabaklı Muhallebi



Merhabalar !

Yılın o dönemine gelmiş bulunuyoruz! Geldi balkabağı ayları, gevşedi gönül yayları da diyebiliriz :))) Görünüşü de tadı kadar güzel olan şu meyveye ba-yı-lı-yo-rum!

Şerbetli balkabağı tatlısından sıkılanlara, şerbet sevmiyorum diyenlere, diyette olanlara, olmayanlara, refine şeker yemeyenlere, hafif tatlıları sevenlere.. Bu minik tarif sizlere!

Tabiiki diyetteyseniz küçük bir porsiyon yemeyi tercih edin. Ne de olsa içerisinde ceviz ve bal var :)

Haydi şu güzel mi güzel görünen tarife artık başlayalım.

Malzemeler 

  • 500 gr kestane balkabağı (daha tatlı bir cins olduğu için)
  • 4,5 su bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı nişasta
  • Yarım çay bardağı un
  • 3 çorba kaşığı bal
  • Hindistan cevizi (toz)
  • 2 avuç ceviz

Yapılışı

Öncelikle kabaklarımızı fırın tepsisine, yağlı kağıda yayıyoruz. Önceden ısıtılmış 200 oC fırında, yumuşayana kadar (yaklaşık 45 dk) pişiriyoruz.  (Haşlayarak da yapılabilir, ancak fırında daha lezzetli olur)
Kabaklar pişerken, bir yandan muhallebimizi yapmaya başlayalım:Sütü tencereye döküyoruz. Üzerine un ve nişastayı eleyerek ekliyoruz. Muhallebiyi yaparken dikkat etmemiz gereken nokta, sürekli olarak karıştırmak ve kaynamaya yakın ateşin altını kısmak.Muhallebimiz yoğunlaşıp kıvam almaya başladığında 2 kaşık bal ekliyoruz. (Kalan 1 kaşığı daha sonra kabağa ekleyeceğiz) . Muhallebi kıvam aldıktan sonra altını kapatıyoruz ve bir süre de karıştırmaya devam ediyoruz. Muhallebiyi kaselere döküyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.Pişmiş kabakları bir kaseye alıp patates ezici ile püre haline getiriyoruz. Püreye bir kaşık bal ilave edip iyice harmanlıyoruz.Ardından, kaselerde soğumuş olan muhallebilerimizin üzerlerine dilediğimiz kadar hindistan cevizi ve dövülmüş ceviz serpiyoruz.Püremiz yoğun bir püre olduğundan, muhallebi gibi yumuşak bir yüşeyin üzerinde püreye şekil veremeyiz. Bu nedenle püre kabağı, elimizle kasenin genişliğinde şekil verip, kaselerin üzerine yerleştiriyoruz.Üzerine biraz daha ceviz serpip, soğuduğunda tüketiyoruz.

                                                                AFİYETTOO!

Yeme de yanında yat :)







Yorumlar