Zeytinli Cevizli Tam Buğday Ekmek


Tekrar merhaba!

Uuuupuzun bir aradan sonra tekrar beraberiz :) 
Sizlerle mükemmel bir tarif olan Gönül Teyze'min ekmek tarifini paylaşmak istedim. Eğer normalde mutfağa pek girmeyen biri iseniz ekmek yapmak size sabır isteyen bir iş gibi gelebilir, ama inanın zor değil. Vazgeçmeyin, başaracaksınız! Sonunda gurme bir ekmek yapmış olacaksınız!

Benim kullandığım un bir fırından vs değil direkt değirmenden alındı. Lezzeti çok iyi. Eğer öylesini bulursanız daha sağlıklı. Ama bulamazsanız da hepsi olur, hiç dert değil.

E, o zaman.

Letz go.

Malzemeler 

  • 3,5 su bardağı tam buğday unu 
  • 1,5 su bardağı ılık su (oda sıcaklığından biraz daha sıcak olmalı)
  • 1 paket instant kuru/toz  hamur mayası
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yağlı kağıt
Ekstra malzemeler: (miktarlar isteğe göre düzenlenebilir)
  • İri parçalara bölünmüş iç ceviz (iki avuç)
  • Çekirdeği çıkarılmış ve bölünmüş siyah zeytin parçaları (iki avuç)
  • Keten tohumu (2-3 çorba kaşığı)

Yapılışı

  • Genişçe bir büyük kap alın ve içerisinde  su, maya ve şekeri ekleyip karıştırın. 3 dk bekleyin. 
  • Daha sonra tuz ve yağı ekleyin, tekrar karıştırın.  3 dk daha bekleyin. 
  • 1 bardak unu ekleyip karıştırmaya devam edin ve ekstra malzemeleri de ekleyin. 
  • İkinci bardak unu ekleyip karıştırmaya devam edin. Hamur iyice katılaşmaya başlayacak. Artık elinizle yoğurmaya başlayabilirsiniz. (Gözlemlediğime göre karıştırma/yoğurma işlemlerini spatula ile (plastik veya tahta) yapmak ekmeği daha çok kabartıyor. Bu da ufak bir not )
  • Birbuçuk su bardak daha unu da ekleyin , yoğurmaya devam edin.
    Ekmek yaparken en önemli püf nokta, hamurun kıvamı. Eğer çok un eklerseniz, hamurunuz sert olur, az kabarır.
    Olması gereken kıvam: Hamurun elinize biraz yapışması gerek. Vıcık vıcık ve şekilsiz ise, biraz daha un eklemekten çekinmeyin.
  • Un ile işiniz bittikten sonra kabı bir poşetin içersine yerleştirip ağzını bağlayın. Hatta üzerini havlu ile sarın. Hava almaması , ekmeğin kabarması için çok önemli. Hamuru 40 dk dinlenmeye bırakın.
  • 40 dk sonunda yağlı kağıdı fırın tepsisine yerleştirin. Elinizi birazcık unlayıp, hamura şekil verin dilediğiniz gibi tepsiye yerleştirin. Ben 4 ayrı parça halinde yerleştirmeyi tercih ediyorum.
  • Tepsiyi soğuk fırının içerisine koyun, kapağını kapatıp 10 dk daha dinlenmeye bırakın.. Bu sırada biraz daha kabaracaktır.
  • Daha sonra tepsiyi çıkarıp boş fırını alt ve üstü yanan fırında bir süre 250 oC'de ısıtın.
  • Tepsiyi önceden ısıtılmış fırına yerleştirip 250 oC'de  10-15 dk pişirdikten sonra ekmeğiniz hazır!
  • Not: Sıcak tüketmeniz tavsiyemdir. Ancak hemen tüketmeyecekseniz bozulmaması için buzdolabında saklayın. Daha sonra ısıtarak/kızartarak tüketin.

                                                             Afiyetto ahali!


Yorumlar

  1. Çok çok güzel oldu! Sıcacık yedik sabah. Diğer tariflere de göz atacağım hemen. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. Tarif çok güzel görünüyor. En kısa zamanda deneyeceğim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denedikten sonra paylaşın lütfen. Merak ederimm :)

      Sil

Yorum Gönder