Yulaflı Tahinli Masum Tencere Keki








Hello. Canım dün acayip kek çekti, ama beyaz un vardı evde sadece. Beyaz un da neredeyse hiç kullanmadığım için n'apsam diye düşünürken aşağıdaki tarifi uydurdum. En güzel tarif, atmasyon tarif :)

Bu sefer tencerede yaptım ki mısır ekmeği kıvamında olsun, fırını olmayanlar da kek yapabilsin diye. Kabarmasını istiyorsanız aynı tarifi fırında yapabilirsiniz. Bu kek masum bir kek, işlenmiş şeker ve beyaz un yok . O nedenle çok tatlı bir tat beklemeyin normal kekler gibi şimdiden söyliyeyim.

Aşağıda yazan hindistan cevizi, tarçın gibi tatları kendinize göre değiştirebilirsiniz tabi. Ayrıca tarifi isterseniz mısır unuyla da bir deneyebilirsiniz.

Aşağıda şeker yerine tatlandırmak adına neler kullanabileceğinizi sıraladım. Ben hepsinden biraz kullandım. Çok güzel,kenarları kıtır kendisi yımış bir kek bu arkadaş.

Letiz go.

Malzemeler

  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı yoğurt 
  • 2 yumurta 
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • Yarım çay bardağı zeytin yağı 
  • 2 su bardağından az yulaf (ya da yulaf unu) 
  • 1 çay bardağı tahin 
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi 
  • 1 tatlı kaşığı tarçın 
  • 1 tatlı kaşığı bal veya tatlı bir özüt veya doğal şurup (vanilya özütü/akçaağaç şurubu)

Tatlandırmak için:

  • 2 yemek kaşığı pekmez, 
  • 1 tatlı kaşığı bal, 
  • 1-2 damla vanilya özütü (tatlandırıcıları kendi ağız tadınıza göre ayarlayın, bunların hepsini aynı anda koymak zorunda değilsiniz)

Yapılışı



Eğer yulaf unu değil yulaf kullanacaksanız yulaflar robotta un haline gelene kadar çekilir ve kenara ayrılır.

Yumurtalar büyük kapta çırpma teliyle iyice çırpılır. Sonra, içine tatlandırıcı olarak seçtikleriniz ve tahin eklenip çırpılır. Daha sonra, zeytin yağı, süt, bal/özüt, tarçın, hindistan cevizi, yoğurt eklenir ve çırpmaya devam edilir.
En son da yulaf unu ve kabartma tozu eklenerek homojen bir karışım elde edene kadar çırpılır.
Daha sonra orta yükseklikte bir tencere veya tava (seramik yada teflon kaplama!) 'ya zeytinyağı dökülür ve tabanı tamamen kaplayacak şekilde dağıtılır. Tencere orta boy olan ateşe, kısık ateşe konur,ısınana kadar beklenir. Isındıktan sonra karışım tencereye dökülür, kapağı kapatılır. (Tencerenin üstüne bir havlu koyarsanız iyi olur pişerken). Kısık ateşte, kapağı hiç açılmadan 10 dakika kadar pişirilir. 10 dk sonunda altı pişmişmi diye tahta bir spatulayla kontrol edilir.



(pişmediyse 2 3 dk sonra pişer). Altı pişen kek spatulayla ters çevrilir ve öbür tarafı da 7-8 dk

pişirilir. (pişip pişmediğini kontrol etmek için çatal yada kürdan batırın)
Piştikten sonra ateşten alınır.



Servis önerisi:

Bu şekilde çok güzel fakat eğer tatlandırıcıların miktarını çok koymadıysanız çok tatlı bir kek değil. Size tavsiyem fıstık ezmesi+muz sürüp servis yapın. Fıstık ezmeniz yoksa sadece muz sürüp de yapabilirsiniz. Fakat bütün keke muz sürmeyin, dolapta kararır. Sadece servis yapacaklarınıza sürün.






AFİYETTOOOOOO


Yorumlar